Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AWUS036NHA czy coś innego , problem z wyborem karty
#11
(02-21-2016, 20:37)n0me napisał(a): Albo jakiś zestaw na mikrotiku też do 200 zł kupisz.
Zapytaj o 5GHz i jaki ma nadajnik, wtedy coś wybierzemy.
Karta usb jest słabym pomysłem.

Wysłałem zapytanie meilowe do dostawcy.
Czy u mnie na wsi w sieci już jest zrobione 5 ghz , bo kiedyś o to pytałem i było to w planach .

Karta USB niby słabym pomysłem ale przypomne Tonze też taką jest i sie dobrze sprawdza .

Co jeśli zostaje tylko 2.4 ghz ??
Co wtedy brać ??
Odpowiedz
#12
Antena z tym kablem antenowym out Smile takie instalacje to 5 lat temu były albo więcej.
Teraz się wiesza takie małe coś http://www.cdr.pl/p1921,mikrotik-routerb...tdoor.html
Łączysz skrętką wszystko komp -> zasilacz -> antena
"->" to skrętka
--
pzdr n0me
echo b > /proc/sysrq-trigger


Odpowiedz
#13
(02-21-2016, 20:49)n0me napisał(a): Antena z tym kablem antenowym out Smile takie instalacje to 5 lat temu były albo więcej.
Teraz się wiesza takie małe coś http://www.cdr.pl/p1921,mikrotik-routerb...tdoor.html
Łączysz skrętką wszystko komp -> zasilacz -> antena
"->" to skrętka

No ale to też większe koszta .

Nic zobaczę co dostawca powie na ten pomysł .
Podałem mu linka do tematu to się jakoś ustosunkuje .
Odpowiedz
#14
(02-21-2016, 20:49)n0me napisał(a): Antena z tym kablem antenowym out Smile takie instalacje to 5 lat temu były albo więcej.
Teraz się wiesza takie małe coś http://www.cdr.pl/p1921,mikrotik-routerb...tdoor.html
Łączysz skrętką wszystko komp -> zasilacz -> antena
"->" to skrętka

eee chyba zamiast komp to karta sieciowa xD bo do czegoś to trzeba podłączyć xD ...
Choćby wbudowaną w płycie głównej ( mam MSI Z97 Gaming 3 ) .
W zalinkowanym temacie na PCLab , na początku , jest pokazane jaką tez mam druga karte sieciową , gdyż z tej wbudowanej w płyte główną nie korzystam .

Więc jak sie to urządzonko podłączy ???
Odpowiedz
#15
Dobrze prawi, bullet dobre gówno, miałem sugerować jako top, ale stwierdziłem że masz po prostu kartę uwaloną.
Jak Ci szkoda kasy, za 30plnów kup tego tplinka, ale sugerował bym jednak poszukać jakiegoś używanego buleta, wkręcić w jakiś fajny panel i mieć spokój.
Buletem robią linki na kilka kilometrów bez problemu, więc....
Odpowiedz
#16
(02-21-2016, 21:30)Gilley napisał(a): Dobrze prawi, bullet dobre gówno, miałem sugerować jako top, ale stwierdziłem że masz po prostu kartę uwaloną.
Jak Ci szkoda kasy, za 30plnów kup tego tplinka, ale sugerował bym jednak poszukać jakiegoś używanego buleta, wkręcić w jakiś fajny panel i mieć spokój.
Buletem robią linki na kilka kilometrów bez problemu, więc....

Ale po co mi na kilka kilometrów ??
Do anteny nadawczej jest niecałe 200 metrów .
Z innymi sieciami się nie będę łączył , a jak się połączę z siecią dostawcy to nie zwiększy mi to szybkości .
Poprostu potrzebuję coś niedrogiego co pozwoli stabilnie odbierac internet , bez komplikowania i zmieniania całej infrastruktury .

Czyli jeszcze raz ...
brać TP-Linka WN722N ?
czekac na dostawe Alfy AWUS036NHA - o ile nie polecą nagle z ceną ponad 200 zł .
Czy może brać tańszą AWUS036EH - która to ma chyba bebechy podobne do Tonze UW-6200R/H która to dobrze sie sprawdza .
Odpowiedz
#17
do 200 pln router board (POE masz w zestawie) który wysyłał wcześniej n0me.
Pakujesz kabel "skrętke" w sieciówke swojego kompa i jesteś hepi (nie napisałeś co Twój dostawca na ten pomysł tylko zamieszałeś coś o kartach sieciowych).

Jak chcesz budżetowo kartę zmienić to ten tp link jest czuły, jeśli wiesz że to karta robi problemy to za parę złotych nie szkoda zaryzykować a lepszej w tej kasie karty nie kupisz.

Co do połączeń na pare kilometrów, mówię o tym dla tego, żebyś wiedział że nie trzeba wydać wiele za sprzęt wysokiej jakości i jeśli coś działa na 10km to na 0.2Km będzie chodzić jak ferrari Smile
Odpowiedz
#18
(02-22-2016, 17:33)Gilley napisał(a): do 200 pln router board (POE masz w zestawie) który wysyłał wcześniej n0me.
Pakujesz kabel "skrętke" w sieciówke swojego kompa i jesteś hepi (nie napisałeś co Twój dostawca na ten pomysł tylko zamieszałeś coś o kartach sieciowych).

Jeszcze nie dał znać czy spokojnie można dać u mnie tego Bullet-a .
Wiem że nie ma przeszkód by dać Alfe albo być może TP-Linka .


(02-22-2016, 17:33)Gilley napisał(a): Jak chcesz budżetowo kartę zmienić to ten tp link jest czuły, jeśli wiesz że to karta robi problemy to za parę złotych nie szkoda zaryzykować a lepszej w tej kasie karty nie kupisz.

Wiem że to albo karta sprawia problemy albo ktoś mi sie po moim MACu wkrada i sobie korzysta w tym czasie .
Więc na jedno wychodzi i zmiana karty pomoże skoro pomogło podpięcie Tonze w momencie gdy na mojej karcie sieciowej były problemy .

To chyba dobrze że jest na tyle czuła .
Czy parametry ma na tyle podobne do Tonze UW-6200RX ??
Jeśli tak , a nawet lepsze , to powinno sie to u mnie sprawdzić skoro ta Tonze doskonale się spisuje .

(02-22-2016, 17:33)Gilley napisał(a): Co do połączeń na pare kilometrów, mówię o tym dla tego, żebyś wiedział że nie trzeba wydać wiele za sprzęt wysokiej jakości i jeśli coś działa na 10km to na 0.2Km będzie chodzić jak ferrari Smile

Ale jak wspomniałem , szybkości neta mi to nie poprawi .
I dalej będzie szybkość taka jaką deklaruje dostawca internetu .

[img] http://oi67.tinypic.com/166hch.jpg [/img]

Serio to nie jest za szybki net żeby aż pakować takie rozwiązania , bo nic w szybkości neta mi nie zmieni .
Będzie stabilnie to fakt , ale to samo powinno być na Alfie i być może na TP-Linku .
Odpowiedz
#19
Tonze nie tonze...

Powiem Tak, całkowita wymiana sprzętu na routerboard albo innego buleta > alfa > tplink
Tanio, dobrze, bez ryzyka - tplink
Nie tanio, bardzo dobrze - Alfa
Stabilne łącze i przyszłościowy sprzęt - bulet/routerboard

Nic nie poprawi Ci szybkości, ale stabilność łącza już tak, co przekłada się na mniejszy ping, mniej zgubionych pakietów itp.

Rób jak uważasz, ja bym kupił tplinka i się nie zastanawiał skoro ma ci to pomóc (ale robisz to na własną odpowiedzialność bo widzę że nie wiesz co jest problemem i nie chce słyszeć że przezemnie straciłeś kieszonkowe Smile więc żeby nie było nie namawiam.).
Ja zabrał bym się za to inaczej, ale jeśli wiesz że to karta i nie szkoda ci ryzykować 30plnów to kup tp linka, jak dalej będzie problem to nie zbankrutujesz, i wtedy przemyśl lepszy sprzęt albo rozmowę z dostawcą internetu że podejrzewasz że ktoś korzysta z Twoich danych do logowania w sieci (ale coś czuję że panikujesz nie potrzebnie, i najzwyczajniej karta Ci zdychaSmile )
Odpowiedz
#20
Hmmm... od zawsze używałem kilku Alf AWUS036H i nie mogę złego słowa powiedzieć. Katowałem te karty pod Win, BT, Kali i żadna nie padła. Może prędkości nie byłby jakieś powalające jak AWUS036NHA czy Bullet'y, ale wszystko chodziło jak należy. Przy AWUS036NHA mamy większą czułość i większą prędkość niż z układem RTL8187. Bullety to już rakieta na dalekie odległości, więc na 200m też się sprawdzi. Możesz zaryzykować i kupić AWUS036NHA. Jakby coś to masz 14 dni na zwrot towaru nieuszkodzonego.
Reaver - mój ulubiony program...
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Rocket M2, Bullet M2HP, Alfa Awus036NHA, TP Link TL-WN722n. Porównanie... materna11 4 492 05-24-2016, 19:23
Ostatni post: materna11
  Zwiększenie mocy karty Xenovious 3 988 03-10-2016, 12:13
Ostatni post: Xenovious
  Problem ze sterownikami do karty Alfa majlu11 3 707 01-25-2016, 21:04
Ostatni post: snofi
  Bluescreen przy używaniu karty wifi beduiniec 0 507 12-20-2015, 17:55
Ostatni post: beduiniec
  Kupno karty masa95info 0 595 12-17-2015, 22:37
Ostatni post: masa95info
  ALFA AWUS036NHA v4 - gdzie kupić ? lego10 7 1,583 11-09-2015, 12:07
Ostatni post: ironbyq
  Jaka to wersja karty AWUS036NHA FunkyJB 7 1,378 10-09-2015, 18:30
Ostatni post: Deltoro
  Backtrack 3 nie wykrywa w konsoli karty wifi Netgear WG111v3 xPatrykx 7 1,373 08-27-2015, 2:26
Ostatni post: xPatrykx
  Pytanie o antenę do karty WIFI Zygi 5 1,541 07-20-2015, 20:50
Ostatni post: Bysiek
  awus036nha v? GotCaught 1 667 06-02-2015, 20:56
Ostatni post: Gilley

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
stat4u