Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hp Mini 2133
#1
Dawno mnie nie było na forum, ale cóż brak czasu na wszystko. Jednak pojawił się problem i nie mogę go rozwiązać. Mam netbooka i nie można na nim zainstalować żadnego systemu Windows staje w połowie instalacji z jakimś dziwnym błędem. Instalacja linuxa kończy się czymś bardzo zabawnym system działa przez minutę, a potem się zawiesza uruchomiony z pendrive działa kilka sekund potem nic nie pomaga. Sumy kontrolne plików iso się zgadzają, na innych komputerach wszystko przebiega normalnie.
Odpowiedz
#2
sciagnij hirens boot, zbootuj z niego i zdiagnozuj pamiec, dysk, cpu itd.
Co to jest dokladnie "dziwny blad" ?
"Life would be tragic if it weren't funny."
Stephen Hawking
Odpowiedz
#3
Hirens nie pokazał niczego zero błędów, sprawdziłem wszystko.
Dziwny błąd to zależy od tego co instaluje i z czego:
Win Xp Sp 3
-nie można znaleźć pliku asms jak instaluje przez zewnętrzny napęd
-inf file txtsetup.sif i corrupt or missing, status 18. podczas instalacji z pena
-i stop 0x0000007F
Windows Vista też ma jakiś taki błąd, a 7 i 8 zawieszają się po wybraniu języka.
Bardziej mnie interesuje jednak co zrobić, żeby linuxa zainstalować, próbowałem Mint, Debian, Ubuntu, Frodo. Systemy startują z live cd ale po kilku sekundach wszystko przestaje działać. przy instalacji mam to samo.
Odpowiedz
#4
(12-18-2015, 21:45)Chojar napisał(a): Hirens nie pokazał niczego zero błędów, sprawdziłem wszystko.
Dziwny błąd to zależy od tego co instaluje i z czego:
Win Xp Sp 3
-nie można znaleźć pliku asms jak instaluje przez zewnętrzny napęd
-inf file txtsetup.sif i corrupt or missing, status 18. podczas instalacji z pena
-i stop 0x0000007F
Windows Vista też ma jakiś taki błąd, a 7 i 8 zawieszają się po wybraniu języka.
Bardziej mnie interesuje jednak co zrobić, żeby linuxa zainstalować, próbowałem Mint, Debian, Ubuntu, Frodo. Systemy startują z live cd ale po kilku sekundach wszystko przestaje działać. przy instalacji mam to samo.

Spróbuj z innym pendrivem albo sformatuj wszystkie partycje na dysku i dopiero wtedy próbuj.
Odpowiedz
#5
Dysk ma tylko jedną partycję, wiele razy go formatowałem. Próbowałem wielu sposobów na innych komputerach system zawsze odpalał bez problemu.
Odpowiedz
#6
Może zasilacz jest za słaby i przy podłączeniu czegoś z zewnątrz komp się zawiesza?
Reaver - mój ulubiony program...
Odpowiedz
#7
Hp Mini 2133 zasilacz jest ok właśnie sprawdziłem.
Ps. Dziś znowu spróbowałem zainstalować Xp tym razem do zbootowania pendrive użyłem Rufusa zamiast UltraISO poszło gładko do chwili w której się zawiesił podczas instalacji sterowników poszukałem loga i znalazłem
Kod:
#-019 Wyszukiwanie identyfikatorów sprzętu: acpi\hpq0006,*hpq0006
#-199 Wykonywanie "C:\WINDOWS\system32\setup.exe" z wiersza polecenia: setup -newsetup
#-166 Funkcja instalacji urządzenia: DIF_SELECTBESTCOMPATDRV.
#W059 Wybór najlepszego zgodnego sterownika nie powiódł się. Błąd 0xe0000228: Nie ma żadnych zgodnych sterowników dla tego urządzenia.
#W157 Instalator domyślny zawiódł. Błąd 0xe0000228: Nie ma żadnych zgodnych sterowników dla tego urządzenia.
#I060 Ustawiono wybrany sterownik.
#-166 Funkcja instalacji urządzenia: DIF_INSTALLDEVICE.
#I125 Instalowanie pustego sterownika dla "ACPI\HPQ0006\2&DABA3FF&0".
#E122 Instalacja urządzenia nie powiodła się. Błąd 0xe0000219: Instalacja nie powiodła się, ponieważ dla tego wystąpienia urządzenia nie został podany sterownik funkcji.
#E157 Instalator domyślny zawiódł. Błąd 0xe0000219: Instalacja nie powiodła się, ponieważ dla tego wystąpienia urządzenia nie został podany sterownik funkcji.
#-166 Funkcja instalacji urządzenia: DIF_INSTALLDEVICE.
#I125 Instalowanie pustego sterownika dla "ACPI\HPQ0006\2&DABA3FF&0".
#I121 Instalacja urządzenia "ACPI\HPQ0006\2&DABA3FF&0" została pomyślnie ukończona.
[2013/08/22 10:41:53 268.1068 Driver Install]
#-019 Wyszukiwanie identyfikatorów sprzętu: acpi\centaurhauls_-_x86_family_6_model_13,*centaurhauls_-_x86_family_6_model_13,acpi\centaurhauls_-_x86_family_6,*centaurhauls_-_x86_family_6,acpi\centaurhauls_-_x86,*centaurhauls_-_x86
#-018 Wyszukiwanie zgodnych identyfikatorów: acpi\processor
#-199 Wykonywanie "C:\WINDOWS\system32\setup.exe" z wiersza polecenia: setup -newsetup
#I022 Znaleziono „ACPI\Processor” w C:\WINDOWS\inf\cpu.inf; Urządzenie: „Procesor”; Sterownik: „Procesor”; Dostawca: „Microsoft”; Producent: „(Standardowe typy procesorów)”; Nazwa sekcji: „Processor_Inst”.
#I023 Rzeczywista sekcja instalacyjna: [Processor_Inst.NT]. Klasyfikacja: 0x00002000. Efektywna data sterownika: 04/01/2004.
#-166 Funkcja instalacji urządzenia: DIF_SELECTBESTCOMPATDRV.
#I063 Wybrany sterownik jest instalowany z sekcji [Processor_Inst] w „c:\windows\inf\cpu.inf”.
#I320 Identyfikatorem GUID klasy urządzenia pozostaje: {50127DC3-0F36-415E-A6CC-4CB3BE910B65}.
#I060 Ustawiono wybrany sterownik.
#I058 Wybrano najlepszy zgodny sterownik.
#-124 Wykonywanie instalacji przez kopiowanie "ACPI\CENTAURHAULS_-_X86_FAMILY_6_MODEL_13\_0".
#-166 Funkcja instalacji urządzenia: DIF_REGISTER_COINSTALLERS.
#I056 Zarejestrowano instalatory dodatkowe.
#-166 Funkcja instalacji urządzenia: DIF_INSTALLINTERFACES.
#-011 Instalowanie sekcji [Processor_Inst.NT.Interfaces] z „c:\windows\inf\cpu.inf”.
#I054 Zainstalowano interfejsy.
#-166 Funkcja instalacji urządzenia: DIF_INSTALLDEVICE.
#I123 Wykonywanie pełnej instalacji "ACPI\CENTAURHAULS_-_X86_FAMILY_6_MODEL_13\_0".
jak widać problem leży przy sterownikach do procesora.
Procek to VIA C7-M 1,6 GHz. Ma ktoś pomysł jak ominąć instalację sterowników?
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
stat4u