Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bezpieczny most..:) konfiguracja routera
#1
Dzień dobry wszystkim:)

Mam takie pytanie ..ze względu na to ,ze chciał bym po eksperymentować sobie z nmap-em i narzędziami do rożnych testów ,chciał bym zabezpieczyć się przed jakimś niechcianym błędem który mógł by mi stworzyć nie potrzebnych problemów ;p jednocześnie nie pozbawiać się przy tym dostępu do internetu ..:)

Kupiłem router Tp-link z funkcją WDS (90 zł) i przestawiłem go na tryb mostu między routerem od mojego ISP.

Serwer DHCP nie jest włączony ,ale skonfigurowałem go tak, ze adresy IP domeny domyślnej oraz adresu preferowanego i alternatywnego serwera DNS są takie same jak adres bramki domyślnej routera od ISP (Daje zrzut ekranu).

Ciekawość kazała sprawdzić jak idzie pakiet (traceroute), może w ten sposób będę widział czy pakiet idzie najpierw przez świeżo kupiony router i następnie do routera ISP..ale idzie już bezpośrednio do niego. Tzn. na pewno idzie przez router ale nie pokazuje mi tego .

Mam nie odparte wrażenie, ze źle się zabrałem do konfiguracji serwera DHCP

Chce tylko wiedzieć czy w dobrą stronę idę, i zapytać się o wasze porady bo jesteście profesjonałami w tej dziedzinie a przede mną jeszcze sporo pracy ..:).

Mimo wszystko uważam ze nie jest to sprawa typu "airodump mi nie działa" .


Załączone pliki Miniatury
   

Tak się dać chlasnąć zwykłej strzydze. Coś ty ją chciał wychędożyć?
Odpowiedz
#2
Z tego co zrozumiałem to masz teraz tak: Twój_komp_przez_wifi_lub_kabel <----> ISP_router <-----> TP-LINK(jako most) <-------> INTERNET
Jeżeli tak, to nie rozumiem co Ci da ten TP-Link ?
The quieter, the better.
Odpowiedz
#3
źle zrozumiałeś...Albo Ja źle napisałem.

Patrząc od lewej do prawej :

moje 3 komputery (w tym jeden służy do atakowania) podpięte do <--------> TP-Link (most) łączy się z <----->Router isp <--------->dostęp do sieci INTERNET.

Tak się dać chlasnąć zwykłej strzydze. Coś ty ją chciał wychędożyć?
Odpowiedz
#4
Chyba DNS źle wpisałeś -Powinny być takie same jak w ISP
Odpowiedz
#5
Router od ISP musi mieć włączone WDS i dopiero na tp-linku wds client

http://www.wirelesslan.pl/laboratorium/?D=25
http://www.tp-link.com.pl/faq-227.html
http://forum.pcformat.pl/tryb-WDS-a-tryb...-trybami-t
--
pzdr n0me
echo b > /proc/sysrq-trigger


Odpowiedz
#6
(11-06-2015, 22:20)n0me napisał(a): Router od ISP musi mieć włączone WDS i dopiero na tp-linku wds client

http://www.wirelesslan.pl/laboratorium/?D=25
http://www.tp-link.com.pl/faq-227.html
http://forum.pcformat.pl/tryb-WDS-a-tryb...-trybami-t

hmm nie wiem czy to wyżej to na temat :P

Ale ja bym zrobił tak:
net<--->ISP_router->lan_ISP<---kabel--->wan_TP-Link>--->komputery

Wan w tp-linku jako dhcp klient.
Na lanie tp-linka ustaw tylko jakąś dziwną sieć 10.234.234.1/24, generalnie ma być inna niż adresacja którą daje dhcp routera ISP.
--
pzdr n0me
echo b > /proc/sysrq-trigger


Odpowiedz
#7
Router ISP niestety nie ma trybu wds...ale generalnie po konfiguracji DHCP działa .

ALE ja chce zupełnie oddzielić moją sieć od świata ,lecz zachować przy tym internet..nie wiem czy prościej nie będzie podłączyć router tp linka pod 1 z portów lan routera isp kablem .

Tak się dać chlasnąć zwykłej strzydze. Coś ty ją chciał wychędożyć?
Odpowiedz
#8
Przecież napisałem:

(11-07-2015, 1:06)n0me napisał(a): net<--->ISP_router->lan_ISP<---kabel--->wan_TP-Link>--->komputery

Wan w tp-linku jako dhcp klient.
Na lanie tp-linka ustaw tylko jakąś dziwną sieć 10.234.234.1/24, generalnie ma być inna niż adresacja którą daje dhcp routera ISP.
--
pzdr n0me
echo b > /proc/sysrq-trigger


Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  poznanie IP routera przez wifi kamil7813748 26 3,733 02-09-2014, 21:17
Ostatni post: dmt
  Zbieranie pakietów z routera - jakim programem? Nieiwem 4 1,401 11-25-2013, 23:25
Ostatni post: Tommy
  Brute force hasło routera - jaki program Vixen 2 1,569 10-09-2013, 20:00
Ostatni post: Charly
  Zawieszanie routera, sztuczni użytkownicy ANTakechi 5 1,540 07-03-2013, 14:29
Ostatni post: ANTakechi
  Konfiguracja index.php dla serwera apache Kamil++ 4 1,087 01-26-2013, 10:53
Ostatni post: K13
  Zdobyćie PINU z Routera D-Link b3tomek 24 4,301 11-08-2012, 18:12
Ostatni post: b3tomek
  IP routera jedynak00093 11 2,624 10-30-2012, 23:11
Ostatni post: Drareg

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
stat4u