Wątek zamknięty 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Netia / NetiaSpot
09-13-2012, 22:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-13-2012 22:49 przez Tommy.)
Post: #1
Netia / NetiaSpot
Nazwa: NetiaSpot
Siec: Netia
Typ: aDSL, kablowa Rj45 oraz 3G modem ZTE podłączany przez USB zablokowany tylko do Netia i Play.
Model Number: NetiaSpot-1
Prawdziwy Vendor: Lantiq
SSID: NETIASPOT-XXYYZZ (XXYYZZ to koniec adresu mac)
Początek adresu MAC: 00:12:2A (Vendor: VTech Telecommunicati)

Hasło: domyślnie generowane napisane na dole urządzenia, składa się z małych liter oraz cyfr, litery się powtarzają nawet kilka razy. Długość hasła to: 12 znaków.

Domyślna strona konfiguracyjna to: http://netiaspot.home lub 192.168.1.1
Domyślny login: user
Domyślne hasło: user

Sprzęt jest domyślnie konfigurowany przez operatora, wszystkie informacje są nalepione na spodzie.

Domyślna konfiguracja:
WPS włączony (podatny na reaver-a)
Szyforwanie: Mixed (WPA/TKIP WPA2/AES)

Zasilanie: 12V 2.5A (12,5W)
Wifi: B/G/N 300Mbit MIMO
Złącza: 1xRJ11 (aDSL) 4xRJ45 (WAN+3xLAN) 2xUSB 2.0 (dysk, 3G, drukarka) 1xDC Jack 3,5mm
Przyciski: RESET, POWER, WPS

Sprzęt sam się aktualizuje.
Sprzęt działa w sieci La Fon (Foneria)

Problemy:
Niestabilne działanie
Zawieszanie się funkcji
Skokowo działający WebGUI
Niska wydajność CPU
Średni zasięg radia


Załączone pliki Miniatury
           

Sklep, Skup, Serwis Komputerów Katowice
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
unknown unknown
09-27-2012, 10:12
Post: #2
RE: Netia / NetiaSpot
malutka poprawka w SSID NETIASPOT-xxyyz0 zawsze się kończy na 0

[Obrazek: bv4gFSagexr89GVA0Qfrmg.png]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
unknown unknown
11-09-2012, 18:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2012 18:08 przez hoseroberto.)
Post: #3
RE: Netia / NetiaSpot
Potwierdzam to co wyżej, i jak najbardziej podatny na reaver-a co potwierdza plik w załączniku (z oczywistych przyczyn zamazałem częściowo). Jak widać BT5 szybko sobie z tym poradziłSmile

Chciałem dodać ciekawą kwestię którą zauważyłem na testowym ruterze:
otóż wydaje mi się że ruter rozgłasza 2 sieci
- naszą NETIASPOT zabezpieczoną
- oraz FON_NETIA_FREE_INTERNET otwartą.

Jak podłączymy się do otwartej to przeglądarka prosi o logowanie/opłacenie dostępu do internetu jak widać w drugim załączniku.
BSSID tych dwóch sieci różni się końcówką, ostatnim jednym znakiem.
Uważam że moje przypuszczenia są właściwe bo jak wyłączę ruter to znikają obydwie.
Czyżby Netia dorabiała dodatkowo naszym kosztem?
Odpowiedzcie sobie sami.


Załączone pliki Miniatury
       
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
unknown unknown
11-09-2012, 18:23
Post: #4
RE: Netia / NetiaSpot
Ciekawe, czy w umowie jest to uwzględnione. Jakby ktoś obcy("zły") opłacił, a potem nieźle coś zamieszał to czyja by wtedy była winaWink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
unknown unknown
11-09-2012, 18:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2012 19:02 przez hoseroberto.)
Post: #5
RE: Netia / NetiaSpot
pewnie piszą coś małym druczkiemTongue (np: że ruter należy do Netia)
ale sieć otwarta jest odizolowana od naszej więc raczej nie ma się czego obawiać, pozostaje tylko pytanie na ile taki ktoś może obciążać nasze łącze?Smile więcej badań nie przeprowadziłem, bo już nie mam dostępu do rutera testowego.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
unknown unknown
11-10-2012, 0:31
Post: #6
RE: Netia / NetiaSpot
Netia na nas nie zarabia, jak już to sieć FON.
Ale jak sam screen sugeruje, jeżeli mamy NetiaSpot net mamy za FREE!
To działa Wink

Sklep, Skup, Serwis Komputerów Katowice
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
unknown unknown
11-10-2012, 10:05
Post: #7
RE: Netia / NetiaSpot
(11-10-2012 0:31)Tommy napisał(a):  Netia na nas nie zarabia, jak już to sieć FON.
Ale jak sam screen sugeruje, jeżeli mamy NetiaSpot net mamy za FREE!
To działa Wink

RACJABig Grin
link z info:
http://corp.fon.com/pl/this-is-fon

net za free ze wszystkich FON_NETIA_FREE_INTERNET dla użytkownika NETIASPOT, ale za domowy internet trzeba chyba zapłacić, prawda?Smile
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
unknown unknown
11-10-2012, 16:36
Post: #8
RE: Netia / NetiaSpot
Tak, musisz utrzymać swoją NetiaSpot odpaloną. Nie musi to być linia Netii, ja mam Spot-a na Orange, działa i buczy.
Urządzenie jest BARDZO ciekawe gdyby nie masa syfów w sofcie.

Sprzęt jest wyjątkowo podatny na programy typu mdk3, doprowadza on do jego reset-ów a nawet całkowitych hang-ów.

Sklep, Skup, Serwis Komputerów Katowice
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
unknown unknown
12-10-2012, 11:49
Post: #9
RE: Netia / NetiaSpot
A ja mam pytanie spotkaliście się żeby sama router zmieniał sobie kanały? Jest to możliwe? Czy to ingerencja właściciela jedynie? Raz widzę to sieć na 11 kanale a raz na 6.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
unknown unknown
12-10-2012, 15:17
Post: #10
RE: Netia / NetiaSpot
Jeżeli ma ustawione AUTO to zmienia kanał, co reboot ale co 24h.

Sklep, Skup, Serwis Komputerów Katowice
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
unknown unknown
Wątek zamknięty 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

stat4u